Zelenice, trate

Kako popestriti domačo zelenico

Ste se naveličali navadne zelene trave na svojem vrtu ali dvorišču? Stara navada, da za trato zasejemo trave, se v zadnjem času spreminja in nekatere druge rastlinske vrste ustvarjajo lepe gladke zelenice, ki so še posebno učinkovite v majhnih vrtovih, kjer majcena travnata trata ne bi imela pravega učinka. Te rastline imajo lepo strukturo in oddajajo prijeten vonj, najlepši ob hoji na njih

Kaj lahko uporabimo namesto navadne travnate trate:

Kamilica
Kamilica je priljubljena že stoletja. Razvija blazine ozkih pernatih listov in belih marjetičastih cvetov. Za zelenico je najboljša vrsta Treneague, ki redkokdaj cveti in ne potrebuje skoraj nobene košnje ali striženja. Prst pripravimo kot bi jo za travo. Če je v njej ilovica ali lepljiva ilovka, ki pozimi ostaja vlažna, vmešamo v vrhnjo plast grobo mivko, 4,51 na kvadratni meter, povrh pa posujemo še 2,5 cm debelo plast mivke. Rastline posadimo v razdaljah po 25-30 cm in jih redno plevemo, dokler ne prerastejo druga v drugo.

Divji timijan
Divji timijan na vrtu je bil zelo priljubljen tudi v grški in egipčanski kulturi iz antičnih časov. Divji timijan- Thymus serpyllum ali T. drucei, se razraste v prijetno aromatično trato, ki jo moramo striči le enkrat na leto, in sicer po cvetenju. Ljudsko ime za timijan je materina dušica. Grmi timijana krasijo travnike, njegov močan vonj je posledica razkroja žlez eteričnih olj in izhlapevanja le teh.

Holandska ali bela detelja
Če se prst v vrtu hitro izsuši ali če nam manjka volje za nego trate, si lahko z belo deteljo pridobimo bogato zelenico, ki ne porjavi niti v najbolj sušnem poletju, potem ko se je dobro vrastla. V semenarnah je navadno naprodaj seme v večjih količinah, kar je preveč za naše potrebe. Za trato namreč zadostuje le 30 g na kvadratni meter. Seme dobro zagrebemo v prst. Prvo leto košnja ni potrebna, pozneje pokosimo enkrat ali dvakrat po cvetenju.

Tags:

Comments are closed.