Zakaj se ne bi lotili kompostiranja sami doma?

Najpomembnejša pravila!

V kompost NE spadajo:
• kuhana zelenjava,
• meso,
• mlečni izdelki,
• bolne rastline,
• pasji ali mačji iztrebki,
• plenice,
• trajni pleveli,
• pleveli s semeni,
• plastika, steklo ali kovina.

Karkoli od naštetega lahko privlači neželene organizme in ustvari neprijeten vonj. Plastika, steklo in kovina ne razpadejo, zato morajo biti reciklirani ločeno!

Kako narediti kompostnik

1. Korak:
Kompostnik postavite na suho, sončno in ravno mesto na vrtu. Priporočljivo je, da je umaknjen od hiše, ker bo tako dosegljiv razkrojevalcem, ki se bodo lahko namnožili v kompostnem kupu. Sončna toplota bo pospešila razkrajanje snovi. Velikost kompostnika je seveda odvisna od prostora, ki ga imate.
2. Korak:
Kompostnik ustvarite z »zelenimi« odpadki (sadni in zelenjavni olupki, pokošena trava, čajne vrečke). Ti se hitro razgradijo ter prinašajo dušik in vlažnost. Kompostirajte tudi druge odpadke, na primer kartonsko škatlo od jajc in jajčne lupine, odpadlo listje, razrezan papir ipd. Njihova razgradnja poteka dlje časa, so pa koristni zaradi vlaknin in ogljika ter zračnosti mešanice.
3. Korak:
Vsebino kompostnika redno preverjajte! Če se preveč izsuši, dodajte več zelenih odpadkov, če je premoker, dodajte več drugih odpadkov. Pomembno je, da naredite tudi zračne žepke. Zračne žepke boste naredili z dodajanjem zmečkanega papirja ali kartona ter mešanjem komposta.
4. Korak:
Po 6-9 mesecih bo kompost na dnu temno rjav, rahel in prijetnega vonja po zemlji. Raztresite ga po zelenjavnih gredicah, da izboljšate kakovost zemlje. S tem boste zadržali vlago in uničili plevel.

 

Tags:

Comments are closed.