Namakanje, zalivanje

Kako pravilno zalivati ali namakati vrt. Cilj namakanja je prav gotovo, da vsaka rastlina dobi toliko vode, kolikor jo potrebuje.

Ločimo tri osnovne tipe prsti in vsak izmed njih potrebuje različno količino vode.
–    Peščena tla vsebujejo razmeroma velike delce, skozi katere voda hitro odteka. To pomeni, da je voda rastlinam na voljo precej krajši čas kot pri gostejših tleh.
–    Ilovnata tla. Ilovica vsebuje precej manjše in tesno zbite delce. Tukaj obstaja nevarnost, da bo voda prej odtekla s površine, kot pa dosegla predel korenin, zato jo morate dovajati zelo previdno, še posebej v vročih, suhih poletjih, ko ilovnata površina ustvari trdo skorjo.
–    Najprimernejši tip tal je peščena ilovica in take je večina prsti.
Tik pred zalivanjem vrta je potrebno preveriti vlažnost prsti. To lahko naredite, da malo pokopljete z motiko, z lopato ali zidarsko žlico. Prst ne sme biti povsem suha niti tako mokra, da lahko iz nje iztisnete vodo. Če je zelo suha, jo zalijte, če pa je premokra, počakajte nekaj dni da se malo posuši in jo znova preglejte.

Ugotavljanje tipa prsti?
S preprostim opazovanjem lahko opredelite tip vaše prsti in določili primerno zalivanje. Izkopljite nekaj prsti, jo pridržite v roki in stisnite v kepo.
• Peščena prst takoj razpade, ko jo sprostite. To prst je treba zalivati pogosteje kot ilovnato.
• Peščeno ilovnata prst se drži skupaj, a razpade v večjih kosih.
• Ilovica ostane zlepljena in v kepi, kot je bila stisnjena. To prst je treba zalivati v več krajših intervalih po daljših intervalih   vsrkavanja vode, da preprečimo odtekanje vode po površini.

Za kakšen način zalivanja se odločiti je predvsem poglavitno, da poznamo tip tal, namen zalivanja, velikost površine, ipd.
Najpogostejše rešitve za namakanje so:
–    razpršilniki
–    kapljični sistem
–    namakalni sistem, ki ga je možno poljubno nastavljati oz. programirati.

Razpršilniki in gumijaste cevi so dobri za manjše vrtove. Za večje površine z različnimi vodnimi zahtevami je priporočljivo urediti podtalni razpršilni ali kapljični sistem.

Razpršilniki
potrebujejo močan vodni tlak in veliko vode, da to razpršijo na velikem območju. Taki namakalni sistemi so zelo primerni za velike grede s cvetlicami ali zelenjavo. Običajni sistem priključimo na fiksno vodovodno cev s samostojnim regulacijskim ventilom in pršilnimi nastavki ter tako omogočimo celovito zalivanje območja. Sistem ima lahko tudi enega ali več ventilov z napravo za preprečitev vračanja vode, priključen pa je lahko na električni upravljalnik. Razpršilnik ima lahko:
• razpršilne glave, ki so statične, pokrijejo del ali celotno območje v polmeru do 5 m. Običajno jih namestimo več, da se pršenje prekriva in tako celovito zalijemo območje;
• krožne glave, ki jih lahko vrti naprava ali pa vodni tlak sam, lahko pokrijejo precej večje območje kot razpršilne glave. Poleg tega pa vodo počasneje pršijo po območju ter s tem preprečimo nastajanje luž.

Kapljični sistemi delujejo na način, da razpršijo manj vode pri nižjem tlaku. V nasprotju s širšimi fiksnimi cevmi razpršilnikov voda teče po prilagodljivi cevi. Na vodovodni sistem so kapljični sistemi priključeni s fiksno cevjo in regulacijskim ventilom. Nameščen je tudi nepovratni ventil. Ker sistem uporablja ozke cevi, dovodna cev pa ima majhne luknje in deluje pod nizkim vodnim tlakom, sta potrebna regulator za dodatni tlak in notranji filter. Voda tako kaplja neposredno na prst tik ob rastlinah.
Lahko pa so manjši ali večji razpršilni nastavki na dovodno cev premera 12 mm nameščeni s še manjšimi cevmi premera 6 mm. Obstaja še propustni ventil za izsušitev ali splakovanje sistema ob čiščenju. Ti sistemi prihranijo vodo, vendar je pa njihova slabost te, da niso najboljši za razgradnjo plasti listja in enakomerno kroženje hranil. Za to so vseeno boljši manjši pršilniki.

Namakalni sistem
primeren za vrtnarje oz. pridelavo je samodejni nadzor namakalnega sistema skoraj nujen. Imate več možnosti, od preprostih odpiralnih stikal do računalniško vodenih sistemov. Ključno pri vseh teh napravah je, da jih ob spremembi vremenskih razmer ustrezno uravnamo. Nekateri sistemi so za večjo učinkovitost povezani z detektorji vlažnosti zemlje.
Za lepo trato, vrt, cvetlične gredice ipd. je namakanje osnovno.

Če potrebujete dodatne nasvete o negi trate, kakšen namakalni sistem izbrati ne odlašajte in nas pokličite!

Tags:

Comments are closed.