Polaganje travne ruše

Rušo za trate pridobivamo iz raznih virov.
– z naravnih travnikov in košenic, kjer jo pogosto odluščijo, ko pripravljajo teren za nova gradbišča;
– iz naravnih travnikov ali košenic, vendar je kratko pokošena in kemično obdelana proti velikim plevelom
– trava, ki je namensko sejana in vzgojena za trato.

Najlaže in najceneje je kupiti rušo iz prve skupine. Če le ne vsebuje preveč plevelov, je to osnova za dobro in trpežno trato. Moramo jo gnojiti, redno kositi in kemično zatirati plevel.
Ruša iz druge skupine je lepša, ko jo položimo, a je tudi dražja. V to skupino spada tudi tim. cumberlandska ruša z drobnolistno travo, ki se pogosto uporablja za kegIjišča ali za najbolj kakovostne trate. Uspeva na zelo prepustni prsti, nega je zahtevna, zato je za povprečen vrt ne priporočamo.
Tretja skupina je najbolj kakovostna in tudi najdražja; je dobro negovana, bogata in izjemo lepa.

Glavni namen polaganja travne ruše je, da hitro pridemo do trate;.
Rušo pogosto režejo mehanično in ima tedaj enotno debelino okrog 2,5 – 4 cm. Ne glede na to, ali je rezana ročno ali strojno, jo dvigajo v trakovih 1 m X 30 cm; zato lahko izračunamo, koliko kosov potrebujemo za predvideno trato. Če ruše ne uporabimo že v prvih 24 urah po nakupu, kose plosko razložimo in poskrbimo, da ostanejo nekoliko vlažni, dokler ne pripravimo rastišča. Če so kosi nakopičeni več kot nekaj dni, začnejo listi rumeneti, kup pa se v sredini segreje, pri čemer propadejo listi in korenine. Zato je prav, da ruše posadimo v prvem tednu po nakupu.

Najprimernejši čas za polaganje travne ruše

Najboljši čas je jesen ali pa prehod iz zime v pomlad, ko pričnejo poganjati nove korenine in se bujno razraščajo. Vendar lahko polagamo ruše v skoraj vsakem letnem času, razen med sušnimi obdobji ali kadar je prst zmrznjena. Priprava prsti je enaka kot za setev travnih semen, le da vrhnje plasti ni treba tako fino obdelati z grabljami. Prst velja pripraviti vsaj teden ali več pred polaganjem.
Bistveno je, da se na novo položena ruša ne izsuši; če je leto pretežno sušno, jo moramo redno zalivati. Jeseni položene ruše ne kosimo do naslednje pomladi; spomladi položeno pa moramo prvič kositi že po treh do štirih tednih. Travi moramo dati čas, da pravilno raste, da dela liste in korenine,zato je v prvem času ne smemo kositi prenizko. Pri prvi košnji samo na rahlo porežemo vršičke, potem postopno spuščamo rezila kosilnice.

Polaganje ruše je precej zahtevno, zato vam z veseljem priskočimo na pomoč.
Za dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo!

Tags:

Comments are closed.