Obnova trat in zelenic

Ob preselitvi v nov dom pogosto naletimo na zanemarjene trate, ki je polna plevela. V spomladanskem ali jesenskem času, jo najprej pokosimo, z visoko nastavljenimi noži, da jih ne poškodujemo s predebelo travo.
Po košnji trato dobro pregrabimo, če je le mogoče  z žičnato metlo, da odstranimo odmrle trave in mah. Pognojimo z umetnim gnojilom za trate in zalijemo,če je vreme sušno.

Ko bo trava dobro pognala, jo znova pokosimo. Če je med njo veliko širokolistnih plevelov, plevele odstranimo ali izkopljemo najgostejše liste, ostale pa poškropimo s kemičnim zaviralcem. Na golih predelih zrahljamo površino, jo pregrabimo in posejemo s svežim semenom. Gole predele lahko tudi izkopljemo in prekrijemo s kosi ali čepi ruše.

Če želimo trato izboljšati v zimskem času, opravimo opisano prvo košnjo, ko se nekoliko otopli. Trato grobo pograbimo in odstranimo plevel. Umetno gnojilo in zaviralec plevela pa dodamo šele ob nastopu pomladi.
Z rutinsko košnjo, zalivanjem in gnojenjem bomo sčasoma dobili lepo trato.

Naravni travnik spremenimo v trato

Pri novi hiši namesto trate pustimo naravni travnik. Če je predel raven in ne preveč zaraščen s pleveli ali grobimi široko listnimi travami, ga ni težko spremeniti v koristno trato.
Način obnove je odvisen od letnega časa. Če začnemo med pozno jesenjo in pomladjo, z grabljami in škarjami previdno odstranimo odmrla semenska stebla. Izkopljemo izrazite velike plevele in šope širokolistnih trav, npr. pasje trave (Dactylis glomerata). Poškropimo z zaviralcem plevela, preden se rast okrepi. Vdrtine napolnimo s prstjo in jih spomladi zasejemo.

Če začnemo med pomladjo in jesenjo, moramo travo najprej primerno skrajšati. Če ni pregosta, to opravimo z vrtljivo motorno kosilnico, koso, srpom ali škarjami do višine 5 cm. Površino nato obdelamo, kot je že opisano, in končno dodamo še spomladansko umetno gnojilo. Držimo se navodil proizvajalca. Vdrtine napolnimo s prstjo in takoj zasejemo. Nato vse skupaj pokosimo z najvišje nastavljeno kosilnico. Tudi drugič kosimo z višje nastavljenim nožem. Pozneje pa nož znižamo. Ne pozabimo na zalivanje po potrebi.

Zakaj ne bi izkoristili naravni travnik za lepo trato. Z malo truda in nege bo tudi naravni travnik postal trata na katero boste ponosni.

Tags:

Comments are closed.