Najboljši načini za odstranjevanje plevela

Plevel je večni sovražnik vsakega vrta in zelenice, zato je prav, da mu posvetimo več časa. Izkušnja pokaže, da je le malo trat brez plevela …

Če trato zasejemo na rastišču, ki je skoraj brez plevela, ali če rastišče prekrijemo z rušo, ki vsebuje malo ali nič plevela, nato pa skrbimo za gnojenje, pravočasno košnjo in zalivanje, bomo imeli s pleveli le malo težav. To je seveda nasvet, ki ga je težko uresničiti. Dandanes vrtnar razpolaga z vrsto selektivnih ali hormonskih plevelnih strupov, vendar vsestranskega zdravila, ki bi na en mah odstranilo vse plevele na trati, še ni. Za odstranjevanje večjega števila plevelnih vrst so najbolj učinkoviti hormonski zatiralci, ki najbolje delujejo spomladi in poleti. Čeprav ne uničijo vseh vrst, nam bistveno olajšajo delo, sami pa lahko preostale plevele odstranimo z roko tudi kasneje.
Še vedno so zelo učinkovite nekatere stare metode zatiranja plevela, vendar jih moramo uporabljati redno. Med njimi lahko navedemo obdelavo plazečih se plevelov z železnimi grabljami – zrahljane ostanke pokosimo in dodajamo mivko za trato. Mivka za trato je zmes železovega fosfata, amonijevega sulfata in mivke, ki razje široko listje regrata, trpotca in marjetic ter mahu. Da zmes ne bi poškodovala trav, jo najraje uporabimo v deževnem vremenu ali pa zalijemo trato najpozneje dva dni po nanosu.
Dobro preizkušen recept je: 1 dl kalciniranega železovega sulfata, 3 dl amonijevega sulfata in 20 dl mivke ali drobno presejane prsti. Amonijev sulfat je obenem dušično gnojilo, ki pospeši bujno rast trav na predelih, kjer so odmrli pleveli. Velike prazne površine, ki ostanejo za propadlimi pleveli, moramo na novo zasejati ali prekriti z rušo, da jih ponovno ne naselijo pleveIni sejanci.

Enoletna latovka

Ta majhna, zmerno širokolistna trava je rešiIna bilka tolikih trat, da je skoraj ne moremo šteti med plevele. Vendar pa je zaradi kratkega življenja in občutljivosti na sušo na zelenici nezaželena, zato jo je vredno zatirati. Najraje se naseli na revnejši, bolj rahli prsti in na slabo vzdrževanih tratah, ki so na dolgi rok prekratko strižene. Zelo je prilagodljiva – širi se postrani, da se izogiba nožem kosilnice, cveti in kali v najmanj ugodnih okoliščinah. Prav zato je tudi najpogostejša travna vrsta plevela na zelenjavnih in cvetličnih gredicah. Ker gre za vrsto trave, je na zelenici ne moremo kemično zatreti, vendar obstaja rešitev – če zelenico redno gnojimo in je ne kosimo prenizko, jo kmalu iztrebimo.

Detelja
Poleg navadne rdeče in bele detelje so zajete še številne manjše vrste, ki imajo triperesne liste z ovalnimi lističi in (večinoma) rumenimi cvetovi. Te vrste novinec bolj težko razlikuje.
Belo deteljo razmeroma lahko odpravimo s hormonskimi zatiralci, ostale vrste detelje pa so bolj odporne, zato jih dušimo s selektivnimi strupi. Deteljo iztrebimo tudi, če jo večkrat posipamo z mivko za travo in če s kovinskimi grabljami zrahljamo zemljo. Preženemo jo tudi z redno košnjo in z vzdrževanjem dobre krepke ruše s prej omenjenimi metodami.

Pitomec (Sagina)
Ta plazeči se plevel s tankimi stebli in drobnimi poraščenimi listi se razrašča v goste, mahu podobne preproge, ki jih uničimo šele z večkratno uporabo selektivnih kemičnih zatiralcev (verdon). Pogosteje se naseli na revni prsti trat, ki jo prenizko kosimo. Najlaže ga iztrebimo, če trato gnojimo in nastavimo nože kosilnice v višini okrog 2,5 cm.

Rman
Plazeča se rastlina ima ozke, globoko narezane, majhnim praprotim podobne liste. Večje skupine so videti kot živo zelen mah. Če jih ne pokosimo, poženejo tekom poletja pokončna toga stebla s ploščatimi kobuli belih ali rožnatih marjetičastih cvetkov.
Nasveti za pitomec veljajo tudi za rman – delni uspeh včasih dosežemo z večkratno uporabo verdona v sezoni. Rman dokončno iztrebimo, če izpolnjujemo vsa navodila za nego krepke trate z močnimi travnimi rastlinami.

Mah
Več vrst mahov spada v naravni sestav travnih površin, zato ni niti mogoče niti posebno modro, da bi mah popolnoma izločili iz trate. Ugotavljamo, da je v večini knjig o tratah vse preveč besed o zatiranju mahu. Če gojimo trato po tukaj navedenih principih, nam mah ne bo povzročal težav. Če se želite znebiti mahu po najhitrejšem postopku, uporabite selektivni zatiralec mahu in mivko za trato: natrosimo ju po 120 g na kvadratni meter. To lahko naredimo v suhem vremenu, zelo ugoden čas pa je jesen – 10 do 14 dni po obdelavi odstranimo odmrli mah s kovinskimi grabljami.

Tags:

Comments are closed.